Proaktivne zvladanie zataze v profesii ucitela - Mihalikova Zitnakova, Zaneta (e-Pedagogium, 2021)
Predlozeny prispevok sa zaobera skumanim proaktivnych strategii zvladania zataze u ucitelov. Hlavnym cielom prace bolo zistit medzipohlavne rozdiely v urovni proaktivneho zvladania zataze pomocou Inventara proaktivneho zvladania zataze. Dalsim cielom prace bolo preskumat rozdiely v urovni proaktivneho zvladania zataze u ucitelov v zavislosti od dlzky ich pedagogickej praxe. Celkovo sa vyskumu zucastnilo 135 ucitelov, 112 zien (83 %) a 23 muzov (17 %). Vysledky nasho vyskumu preukazali pritomnost rozdielov v urovni vyhladavania emocionalnej podpory medzi muzmi a zenami a tiez rozdiely v oblasti strategickeho planovania, proaktivneho a reflektivneho zvladania zataze u ucitelov v zavislosti od dlzky ich pedagogickej praxe.
Keywords: zataz; zvladanie; ucitel; teoria proaktivneho zvladania.