Tendence hledani prozitku a preference zkusenostniho uceni - Culkova, Dita; Suk, Jan (e-Pedagogium, 2019)
Tato popisna studie je zalozena na smisene zakladni strukturovane vyzkumne strategii, jejimz zakladem je neintervencni dotaznik a podrobnejsi polo-strukturovane rozhovory. Statisticky vyznamna korelace mezi stupnem tendence hledat prozitek a preferencemi tzv. zazitkoveho uceni je zkoumana pomoci Pearsonova korelacniho koeficientu. Kvalitativni cast vyzkumu overuje, zda sledovani studenti s vysokou tendenci intuitivne a zamerne hledaji zazitkove uceni, zatimco dva ze tri studentu s nizkou tendenci hledat mimoradne prozitky nemaji hlubokou vnitrni potrebu zkusenostniho uceni; v pripade, ze je k dispozici, vsak vitaji nabidku zazitkove pedagogiky.
Keywords: uceni; styl uceni; zkusenostni uceni; prozitek; tendence hledani prozitku; prozivani procesu uceni; studenti gymnazii.