O postojich studentu ke skupinovemu vyucovani v hodinach matematiky - Emanovsky, Petr (e-Pedagogium, 2019)
Zkoumani postoju studentu patri k aktualnim tematum tykajicim se vyucovaciho procesu. Pro zkvalitneni tohoto procesu je uzitecne znat postoje studentu k jeho ruznym aspektum. Dulezitym faktorem ovlivnujicim kvalitu vyucovani jsou pouzite vyucovaci metody. Clanek se zabyva postoji studentu vzhledem k jedne z techto metod, totiz ke skupinovemu vyucovani. Pro tento ucel byl realizovan kvantitativni vyzkum. Cilem tohoto vyzkumu bylo urcit postoje studentu k implementaci teto vyucovaci metody do hodin matematiky a zkoumat vliv veku a pohlavi studentu na tyto postoje. Vyzkumnou metodou byl semanticky diferencial pouzity na vzorek 364 studentu zakladnich a strednich skol. Vysledky vyzkumu ukazaly relativne neutralni postoj ucastniku vzhledem k vyuzivani skupinoveho vyucovani v ramci vyuky matematiky s prumernam skore blizkym pozitivnimu vnimani. Dalsim cilem vyzkumu bylo urcit vliv pohlavi a veku studentu na jejich postoj ke skupinovemu vyucovani. Prumerne skore ukazalo, ze postoj chlapcu je mirne pozitivnejsi nez postoj divek. Celkove prumerne skore vztahujici se k veku studentu ukazalo, ze nejvice pozitivni postoj meli studenti 7. rocniku, zatimco nejvice negativni postoj byl zjisten u student 8. rocniku se statisticky vyznamnym rozdilem mezi obema rocniky. Ackoliv vysledky vyzkumu odpovidaji neutralnimu postoji studentu, prumerne skore blizke pozitivnimu vnimani skupinoveho vyucovani svedci ve prospech uplatnovani teto metody ve vyuce. Navic clanek poskytuje navod pro praci se semantickym diferencialem, ktery predstavuje relativne malo vyuzivanou vyzkumnou metodu.
Keywords: skupinove vyucovani; postoje studentu; semanticky diferencial.