Forenzni psychoterapie pro omezovani urazliveho chovani mezi klienty s mentalnim postizenim v nigerijskych rehabilitacnich centrech - Orim, Samuel Orim; Ashike, Matthew Orim (e-Pedagogium, 2018)
Tato studie zkoumala forenzni psychoterapie pro potlaceni urazliveho chovani mezi klienty s mentalnim postizenim (ID) v nigerijskych rehabilitacnich centrech. Vyzkumu se zucastnilo vybranych 750 odborniku, expertu na problematiku mentalniho postizeni, psychiatru, psychoterapeutu a psychiatrickych sester, skolnich psychologu, rehabilitacnich pracovniku ve specialnich centrech z jihozapadni a jizni geopoliticke oblasti Nigerie. Ve studii byly formulovany dve vyzkumne otazky. Dotaznikem, ktery obsahoval 45 polozek se ctyrbodovou ratingovou stupnici a koeficienty spolehlivosti 0,84 az 0,85, byly zjistovany nazory ucastniku na ucinnost terapie realitou, kognitivni behavioralni a systemove terapie pri potlacovani protipravniho chovani u klientu s ID v nigerijskych rehabilitacnich centrech. Shromazdena data byla statisticky analyzovana s vyuzitim vicenasobne regresni analyzy. Zjisteni ukazala, ze terapie realitou, kognitivni behavioralni terapie a systemova terapie jsou efektivni terapeuticke balicky pro omezeni forenzniho a protipravniho chovani u klientu s ID v nigerijskych rehabilitacnich centrech. Bylo doporuceno, aby terapie, ktere by pomohly temto klientum prekonat psychologicke problemy byly pouzivany ve spolupraci se specialnimi centry, vladou a managementem rehabilitacnich center.
Keywords: psychoterapie; utocne chovani; mentalni postizeni