Pregradualni priprava socialnich pedagogu v kontextu spolecenskych zmen - Andrysova, Pavla (e-Pedagogium, 2016)
Cilem prispevku je prezentace vysledku vyzkumu, ktery se tykal motivacnich tendenci a motivace studentu socialni pedagogiky k vykonu. V uvodu nabizime prehled pojeti socialni pedagogiky ve vybranych evropskych zemi. Soucasti je take navrh inovativni koncepce predmetoveho portfolia studia socialni pedagogiky. Motivem je hledani moznosti uplatneni socialniho pedagoga na trhu prace v podminkach Ceske republiky, pricemz zohlednujeme pozadavek svebytnosti a atraktivnosti teto profese. Profil absolventa tak utvari profesional, ktery mimo jine nanejvys atraktivne a presvedcive prezentuje napr. zdravy zivotni styl, spolupodili se nebo vytvari medialni kampan varujici pred rizikovym chovanim, je schopen jeji nasledne analyzy, navrhu dalsich opatreni apod.
Keywords: profesni priprava; socialni pedagogika; terciarni vzdelavani; motivace k vykonu; socialni pedagogika ve Francii; Nemecku; Polsku a Rumunsku