Specialnepedagogicka gerontagogika - vysledek zmen paradigmatu specialni pedagogiky - Muller, Oldrich (e-Pedagogium, 2008)
Posuny v teorii a praxi oboru specialni pedagogika prinaseji take potrebu vytvareni a etablovani teoreticko-metodologickeho ``zazemi'' specialnepedagogicke pece o osoby ve stari. S tim souvisi nutnost provest nektere koncepcni i obsahove oborove zmeny. Mimo jine je treba se zamerit na zakladni vymezeni, terminologii a moznosti rozvoje (udrzeni) lidskeho potencialu teto skupiny klientu.
Keywords: Specialni pedagogika; specialnepedagogicka andragogika; specialnepedagogicka gerontagogika; seniori; demence; kognitivni porucha; postizeni pameti; Alzheimerova choroba; komplexni rehabilitacni pece; aktivizace; terapie