Pohled na specialnepedagogickou peci o seniory s demenci - Muller, Oldrich (e-Pedagogium, 2008)
Demence je ziskana kognitivni porucha postihujici primarne pamet. Vyskytuje se ve velke mire u senioru. Jednim z vyznamnych aspektu komplexni rehabilitacni pece o tyto klienty je jejich neustala aktivizace. Tuto odbornou cinnost mohou provadet take specialni pedagogove (andragogove). Aktivity senioru s demenci lze docilit napriklad reminiscencni terapii, jez ma mnoho spolecneho s expresivne ladenymi terapiemi hojne pouzivanymi prave ve specialni pedagogice - zejmena s dramaterapii.
Keywords: Demence; kognitivni porucha; postizeni pameti; seniori; Alzheimerova choroba; komplexni rehabilitacni pece; aktivizace; specialni pedagogika; specialni pedagogove; specialnepedagogicka gerontagogika; specialnepedagogicka andragogika; reminiscencni terapie; dramaterapie